De derde en laatste dag van de masterclass Shingo Sato

origami

 

Aan alle mooie dingen komt een eind.

De derde en laatste dag van de Shingo Sato Masterclass is aangebroken. We maken het werk van dag twee af en gaan even met de bezem door het lokaal. De tafels worden opgeruimd. De naaimachines en de paspoppen gaan naar de gang.

We starten met een nieuw onderwerp. Origami. Een Japanse vouwkunst met een ellenlange traditie. Ik ken deze techniek van de prachtige kaarten die ik af en toe van mijn moeder krijg. Prachtige vormen en kleuren. Gemaakt van kwalitatief hoogwaardig kleurrijke en glanzend papier. Dat ik het basispatroon van mijn top ook kan gebruiken als basis om origami technieken op toe te passen, ligt in deze masterclass natuurlijk voor de hand. Ik verbaas me nergens mee over.

verdient

We starten met het verwerken van een baboescheut in de voorkant van een top. De vormen die ontstaan brengen deze platdenkende Nederlander in vervoering. De mogelijkheden lijken door deze techniek onbegrensd. Daarna wordt er een mouw onderhanden genomen. Deze transformeert tot een bladvorm. Als laatste wordt de helft van een top voorzien van een spiraalvorm die het oog doet duizelen.

Het eind van de masterclass is aangebroken. We hebben onder de bezielende leiding van Shingo Sato en zijn onvolprezen assistentes Nelleke Rimmelzwaan en Willie Molendijk (twee collega’s van mij) maar liefst 16 werkstukken gemaakt.

Na de schoonmaak krijgen we uit handen van de meester een certificaat van deelname. De groep zet de organisatie in de bloemetjes. De Meester krijgt een reep TonyChocolonely, voor in het vliegtuig. Hij gaat op weg naar de volgende stad. Bazel, Berlijn, Mexico ??? enz…………… Ik ben een bofferd.

collega's in de bloemetjes