“Geweven door de wind” in Stedelijk Museum aan de Melkmarkt in Zwolle (deel 1)

Hoe maak je een outfit met het Whow effect? Dure stof? Goed ontwerp? Goede pasvorm? Al deze dingen zullen helpen. Maar wat nou als je niet van plan bent om stof te kopen? En als je alleen maar werkt met materialen die een ander weg gooit?

Dan wordt het ietsje moeilijker. Een uitdaging dient zich aan. In mijn atelier staat een grote zak met stoffen die afkomstig zijn van de Dokkumer Vlaggen Centrale. Daar worden vlaggen gedrukt op twee verschillende doeken. Het ene doek is een breisel. Het andere doek is een weefsel. Deze vlaggendoeken worden bedrukt door middel van zeefdruk. Bij deze techniek is het net als bij pannenkoeken bakken: de eerste drukgang mislukt. De DVC is een bedrijf dat zorg draagt voor het goed opruimen van de stoffen die niet goed bedrukt zijn. Deze materialen worden op een professionele manier gerecycled. Er wordt weer nieuw doek van gemaakt. Gelukkig mag ik wat doek meenemen om te experimenteren.

Waarom een jurk met een Whow effect? Om deel te nemen aan het European Master Tailor Congress in Innsbruck.

Van (n)iets naar IETS! Lang leve het halve schaal popje. Dat geeft mij de mogelijkheid om op kleine schaal te experimenteren. Het helpt me om te testen of dat wat ik in mijn hoofd heb ook praktische haalbaarheid is.

vlaggenstofmeters foutjeshalve schaal popje