“Geweven door de wind” in Stedelijk Museum aan de Melkmarkt in Zwolle (deel 3)

Zelf draden maken voor de jurk met het Whow effect zodat een doek geweven kan worden. Uit de afval stoffen van de Dokkumer Vlaggen Centrale ga ik stroken snijden die in een hoek van 45 graden uit de stof worden gesneden. Deze stroken worden over de lange kant  dubbel gevouwen, gestikt, gekeerd en gestreken. Het grote voordeel van het schuin van draad snijden is dat de stroken (dit worden de draden voor mijn weefsel) rek hebben. Door aan de draad te trekken wordt deze iets smaller. Van die eigenschap kan ik gebruik maken om mijn werk smaller te maken. Ik start het weven van boven naar beneden. Op een passende (het lichaam volgende) jurk start ik op middenvoor met weven. Eerst een aantal scheringen vast zetten. Dan de inslagen toevoegen. Naarmate ik dichter bij de taille kom worden de inslagen strakker aangetrokken. De draden worden smaller, de taille wordt gevormd. Het “doek” wordt op het lichaam gemaakt.

En nu volhouden! Dit werk kun je niet uitrekenen. Veel stroken snijden. De kleuren goed in de gaten houden en doorgaan tot de hele jurk bedekt is.

Dan de afwerking nog.

werk in uitvoering. Het maken van het "doek".

Werk in uitvoering. Het maken van het “doek”.