Opleiding

MODE  MAKEN VOOR BEGINNERS.

 

Tijdens deze cursus leer je een heel aantal technieken die je verder helpen om zelfstandig en op een gedegen manier een kledingstuk uit een zelf-maak-mode-blad te maken.

Er wordt gewerkt volgens modules die bij voldoende resultaat beloond worden met certificaten. Na het behalen van de certificaten, wordt een oorkonde uitgereikt.

 

–  Je naaivaardigheid gaat naar een hoger plan!

–  Je krijgt gaande weg inzicht in stoffen en voor welke kledingstukken deze geschikt

zijn.

 

  1. Mode maken voor beginners. 

Bestaande uit 3 certificaten. Na het behalen van deze certificaten ben je in staat om zelfstandig een aantal eenvoudige kledingstukken te maken.

 

Voor certificaat 1 komen verschillende stiknaden aan bod. Evenals het inzetten van verschillende ritsen, het maken van verschillende zakken en andere technieken die voor het maken van kinderkleding nodig zijn.

Je maakt een aantal kinderkledingstukken. Hierbij leer je patronen herkennen. Je herkent de losse patroondelen en hoe  deze aan elkaar genaaid moeten. Jurkje, broekje, rokje en jas komen aan bod. Ook het maken en inzetten van een capuchon.

 

Voor certificaat 2 komen weer een aantal stiknaden aan bod. Evenals het maken van splitten en plooiverwerkingen. Je leert verschillende zomen maken en er komt weer een zak aan bod.

Je maakt een aantal rokken waar deze technieken in terug komen.

 

Voor certificaat 3 ga je broeken maken. Daarbij komt de gulpsluiting natuurlijk aan bod. Evenals omslagen, zakken en splitten.

Je maakt verschillende broeken. Klassiek, jeans en legging.

Na het behalen van deze 3 certificaten wordt een oorkonde uitgereikt.

Deze cursus wordt gegeven volgens een iets vereenvoudigde versie van de costumière- en kleermakers opleiding volgens de Coupe National methode, maar zonder het onderdeel patroontekenen.

MODEVAKOPLEIDINGEN

  1. Costumière

Voor deze cursus is enige naai-ervaring vereist. Het leerplan bestaat uit 5 modules. In de modules komen de volgende vakken aan de orde: naaitechnieken, patroontekenen, modelleren en praktijk. Als alle onderdelen met een voldoende zijn afgesloten ontvang je een certificaat. Het maatnemen wordt behandeld en het vak pasvorm komt enigszins aan bod.

Voor het vak textielwarenkennis leer je in theorie en praktijk verschillende soorten stoffen analyseren met toepassing van de bewerking, behandeling en het gebruiksdoel.

De opleiding voorziet verder in het leren omgaan met diverse machines, zoals naaimachine, lockmachine en strijkapparatuur.

De opleidingsduur ca. 2 jaar, bij 35 lessen p/jaar à 2,5 uur en ca. 10 zelfstudie uren per week.

De modules hebben een vaste opbouw. Voor het vak patroontekenen staan de basispatronen op standaardmaten op het programma. Daarna wordt er een opdracht getekend op de gemeten maten van een klant.

Module 1

Voor deze module worden de basisnaaitechnieken aangeleerd. Voor het vak patroontekenen komen de rok met daarop verschillende modellen aan de orde. Ter afsluiting voor het vak naaivaardigheid naai je een rok met toepassing van aangeleerde technieken.

Module 2

De tweede module omvat technieken voor kinderkleding en pantalons. Ook worden voor deze ontwerpen patronen getekend met daarop modellen volgens opdracht. Ter afsluiting staat het naaien van een kinderjas/jack en een pantalon, met toepassing van de aangeleerde technieken, op het programma.

Module 3

De derde module behandelt technieken voor blouses en japonnen. Ook hier leer je voor het vak patroontekenen het aanbrengen van eenvoudige modellen op de basispatronen. Ter afsluiting is het naaien van een blouse en een japon met daarin der verwerking van de aangeleerde technieken, verplicht.

Module 4

De vierde module geeft inzicht in de pasvormtechniek voor rokken op een klant. Hierbij komt het volgende aan de orde: maatnemen, tekenen van een pasklaar patroon, het in-de-pas naaien en afpassen hiervan op de klant. Dit alles gericht op een goede balans en pasvorm van de rok. Als afronding wordt een toets afgenomen in de eerste pas. Bij een voldoende wordt een certificaat verstrekt.

Module 5

De laatste module omvat het patronenwerk op ¼ schaal van 5 verschillende kledingstukken, die gemaakt zijn voor een klant of voor jezelf.

 

 

 

  1. Kleermaker/Coupeuse

Deze cursus sluit aan op de opleiding tot costumière. Het leerplan heeft ook 5 modules en bestaat uit hetzelfde vakkenpakket als de costumière-opleiding. De te verwerken technieken worden uitgebreid, ook worden de patroontekenmodellen moeilijker en uitgebreid met het tekenen van jasjes en mantels. Nu wordt er uitgebreid aandacht besteed aan pasvormtechniek. Om ervaring op te doen maakt de cursist zelfstandig, met begeleiding, al kleding voor klanten.

Opleidingsduur ca. 2 jaar, bij 35 lessen p/jaar à 2,5 uur en ca. 10 zelfstudie uren per week.

Module 1

Deze module behandelt de technieken  voor een colbert.

Voor het vak patroontekenen worden jacks, pantalons en blouses getekend en voor de praktijk moet een jack met voering voor een klant genaaid worden.

Module 2

In deze module komen nog een aantal belangrijke technieken die je nodig hebt voor het maken van een mantelpak aan bod. Evenzo ook het vak patroontekenen. Aansluitend maak je een mantelpak op maat voor een klant.

Module 3

Deze module bestaat uit weer andere technieken voor het mantelpak, patroontekenen voor mantels en moeilijker modellen japonnen. De module wordt afgesloten met het maken van een japon met mouw en voering voor een klant.

Module 4

Voor het behalen van dit certificaat wordt teen toets afgenomen van de behandelde pasvormtechnieken voor alle voorkomende pasvormfouten voor een pantalon en een paslijf voor een (voor de cursist onbekende) klant.

Module 5

Deze module bestaat uit het patroontekenen van alle in eerdere modules op maatgemaakte kleding op ¼ schaal en het maken van een wintermantel voor een klant of voor jezelf.

 

De opleidingen voor costumière en kleermaker kunnen, na het behalen van de 5 certificaten, afgesloten worden met een examen bij het LPM (Landelijk Platform Modevakonderwijs).

Wil je meer informatie maak dan gebruik van het contactformulier.