Masterclass Shingo Sato, wat een feest was dat.

 

eerste resultaat

eerste resultaat

Anders denken geeft nieuwe inzichten en mogelijkheden.

Drie dagen Masterclass bij Shingo Sato.

Deze Japanse ontwerper heeft verschillende scholen over de hele wereld. Daar worden zijn ontwerp technieken onderwezen. TR pattern. Transformation Reconstruction Patterns.

En……………..hij is in Nederland. Een unieke kans om deel te nemen aan zijn masterclass en kennis te nemen van zijn technieken.

Drie heerlijke volle dagen hard werken en geïnspireerd worden.

De dag begint met een lesje coupe verwerken. We starten met het bekijken van een voorpand bovenlijfje en gaan de coupe op een creatieve manier ergens anders naar toe brengen. Door het maken van een belijning die de punt van de coupe altijd raakt worden de panden getransformeerd en later weer geconstrueerd. Door daarbij kleur te gebruiken komt de belijning nog eens extra tot uitdrukking.

Die lijnen kunnen ook benut worden om een zakje in te maken. Door de manier van inzetten volgt het oog de doorgaande lijn en wordt je verrast door het voorwerpje (pen, tornmesje) dat uit de ljn lijkt te komen.

Wat met een top kan, kan ook met een rokje. Hier is het begin een rokmodel van middenvoor, over de heup naar middenachter. Een half rokje dus. Hier worden de coupenaden in gestipt. Vanuit de zoom krijgt dit pandje twee inknippen naar boven. Daar wordt een punt in gezet. Een godet plooi heet dat in vaktaal. Ook hier worden lijnen op getekend die de punt van de coupe moeten raken. Door over deze lijnen te knippen valt het rokje in verschillende delen uit elkaar. Dat worden de patroondelen om op stof te leggen. Bij deze techniek worden dus de stoffen delen ook de patroondelen.

En als laatste voor deze eerste dag masterclass Shingo Sato: Wat je in het platte vlak kunt maken kun je ook drie D maken.

Het bovenlijfje krijgt weer een nieuwe belijning. De rondingen krijgen nu wat extra stof mee. Door dit in elkaar te rimpelen krijgt het pand op die plek volume.

Alle gemaakte werkstukken gaan voordat we beginnen aan een nieuw onderwerp op de groepsfoto. Kijk en geniet. Denk het geluid van alle tegelijk naaiende naaimachines, het druppen van zweet, het gemopper bij de mislukkingen en de vreugde kreten bij behaald resultaat er bij. Een heerlijke eerste dag.

rondingen in twee kleuren rondingen in een streep stof rondingen doorgestikt ronding met zak.

resultaat rokje patroon na de intekening van rondingen. hard werken

lesje coupe verwerken
lesje coupe verwerken