Bruidegom gered door modevakschool.

Dit zou zomaar een titel kunnen zijn boven een artikel in een krant. Ware het niet dat dit ook inderdaad gebeurd is. Lees hieronder het verslag van een dag die dreigde uit te lopen op een drama.’s Avonds, even na zes uur gaat de telefoon van het atelier van KunstZinnig textiel. “Maakt u ook vestjes voor onder een pak”? Ja die maken wij ook wel eens. Ik ben geen heren kleermaker maar ik maak af en toe wel eens een uitstapje naar dit heel moeilijke en technische vak. ” Ik ga vrijdag trouwen”. O, dan moet je het morgen avond dus hebben? ” Ja dat klopt. Misschien moet ik u even wat uitleggen”, hoor ik aan de andere kant van de telefoon. ” Ik heb bij een herenmodezaak een maatpak laten maken voor mij, ik ga trouwen. Bij dat pak is tot twee keer toe een vest geleverd in de verkeerde stof. Wat wel goed is, is de voering. Ik heb nu wel een lap van de juiste stof. Kunt u die foute vesten ook uit elkaar halen en van de goede stof een nieuw vest maken en daar de juiste voering inzetten? Ik ben de hele stad al door geweest om iemand te zoeken die dit voor mij kan doen en ik heb niemand kunnen vinden.”

Nu is mijn hart goed genoeg om iemand te helpen maar de praktijk is soms weerbarstig. Die avond van het telefoongesprek staat er nog een les gepland. De volgende dag nog een vergadering in Amsterdam. Als ik de cursisten van de naailes vraag om me te helpen? Zo gezegd zo gedaan. Na wat telefoontjes heeft iedereen de neus dezelfde kant op. Het vest komt in het atelier. De cursisten staan met tornmesje, schaar, strijk en stoom apparaat klaar en de klus wordt geklaard. Aan het eind van de naailes is het vest uit elkaar. Nieuw geknipt van de juiste stof en voorzien van een passende plakbare tussenvoering. Doordat je toch maar alleen aan 1 vest kunt werken zet is het zelf in elkaar. Om 0.45 uur is al het machine werk klaar.

De volgende dag in de trein naar Amsterdam, in de stilte coupe, doe ik al het handwerk. Aan het eind van de dag weer thuis worden de knopen en knoopsgaten gedaan. De bruidegom wordt gebeld. Precies 24 uur later heeft de hij zijn vest. In de juiste kleur, met de goede voering.

Wat een avontuur en wat een blije bruidegom. Met dank ook aan mijn lieve collega Wilma Huisbrink, die staande naast de bruidegom, aan de andere kant van de telefoon de juiste inschatting heeft gemaakt van het probleem en de hoeveelheid werk die deze klus met zich mee zou brengen.

He, en na de huwelijksreis naar Wenen krijgen de cursisten taart van de bruidegom. Fijn!

BruidegomVest 190316