De tweede dag van de materclass door Shingo Sato

We gaan verder waar we gebleven zijn. Bij het aanbrengen van volume in het platte vlak.

hart als haltertop

We gebruiken daarbij een hart dat uit een top gesneden is. Niet zomaar. De punt van de coupe moet de belijning raken. Het eerste hart krijgt volume aan de zichtzijde. Door dit uitbundige hart een gladde achterkant te geven blijft het op zijn plaats.

Wanneer een klein beetje volume veeeeeel volume wordt kun je het hart zelfs als een haltertop om je nek knopen. Ook hier is het geven van een gladde achterkant belangrijk.

In dan gaan we zakken maken. Natuurlijk niet zomaar. Eerst transformeren dan reconstrueren.

twee zakken zak 2

1 Zak

1 Zak, of twee verschillende zakken over elkaar. Het kan allemaal.

De basis is een lijnenspel naar wens die de vorm van de zak gaat bepalen. Ik kies er voor om het lijnenspel eenvoudig te houden. Het tempo van de masterclass licht verwoestend hoog. Ik kan het goed bijhouden omdat ik in de gaten heb dat het leren van de techniek op dit moment het belangrijkste is. Het uit je dak gaan met aansprekende ontwerpen is plan B en moet thuis worden gedaan.

Daarom kies ik voor de zak een eenvoudige driehoek.

Deze wordt afgewerkt met een contrastkleur katoen. Deze stof wordt tevens gebruikt om een aantal plooien te vouwen die aan de voorkant weer zichtbaar worden. Door de stof aan de achterkant te gebruiken om een zakdeel aan te bevestigen ontstaat er een zak. Deze truck kun je ook twee keer doen en dan beide delen opstapelen. Wat een inspirerende techniek. De geluiden om mij heen horende loopt half kleermakend Nederland met deze zak in een zomer blouseje.

We blijven in de drie D sfeer zitten. Het is voor ons mij, met mijn manier van patroontekenen een hele toer om zonder uitleg te doorgronden hoe patronen tot stand komen die drie D rechthoeken en vierkanten uit steken. Ik kom niet verder dan opperste verbazing. Na de uitleg en de hand van de meester vloeien de patronen uit de pen. Het stikken van de vormen die ontstaan vraag concentratie. Je hoort alleen de naaimachines snorren (af en toe, ergens vanuit een hoek een krachtterm).

actiefoto

verschillende hartvormen. Bestaande uit 1 of twee kleuren

verschillende hartvormen. Bestaande uit 1 of twee kleuren

allemaal verschillende zakken bizarre patroondelen drie D en stikken maar

 

 

 

 

 

 

 

 

Dan, als laatste voor de tweede dag masterclass van Shingo Sato, moet de rechthoek nog gelardeerd worden met rondingen. De patroondelen die daaruit ontstaan worden net als alle ander delen STRAK voorzien van cijfers en vergaar tekens. Wanneer die ontbreken kun je net zo goed overnieuw beginnen want de patroondelen die bij dit ontwerp ontstaan zijn onherkenbaar.

 

 

 

 

 

 

 

Na een heerlijk hapje eten in het mooie Arnhem rollen we vermoeid en voldaan in ons stapelbed.

hart in 1 kleur hart in 2 kleuren